MIMSZ

Magyar Integratív Medicina Szövetség

MIMSZ szabadegyetem

Magyar Integratív Medicina Szövetség I. Nyári Szabadegyeteme

Jelentkezési lap kitöltése

Program letöltése

MHOE Előadások Szabadegyetem 2023 letöltése

 

Program:

Budapest, 2023. július 8-9.-én

Indiai Nagykövetség Kultúrtermében

1025 Budapest, Búzavirág utca 14.

 

Témák:

  1. Az endocanabinoid rendszer és a homeosztázis kapcsolata
  2. Ön és jogvédelem a gyógyító tevékenység során
  3. Nem semmi! - akkor mi? - Hat előadás, hogy mi hat a homeopátiában
  4. Az integratív gyógyászat filozófiai és élettudományi szempontból.

 

Részvételi díj tartalmazza az előadások meghallgatását, vitát, a 4 szüneti ellátást (samosa, poha, chutnei, eredeti masala tea vagy kávé), és 2 indiai vegetariánus ebédet.

Regisztráltaknak az előadások felvételei megtekinthetőek lesznek. A Szabadegyetem akkreditált, továbbképzési pontot ad.

A Nyári Szabadegyetem Célja:

a Nyári Szabadegyetem nem egy konferencia. Itt azok a témák kerülnek egy-egy 4 órás blokkban átbeszélésre, amelyek a legaktuálisabbak a MIMSZ tagok számára. Fontosak az integratív orvosoknak, természetgyógyászoknak és érdeklődő laikusoknak.

A 4 órás blokk alkalmas arra, hogy akár több előadónál egy téma több eleme megbeszélésre kerüljön. Az előadók nem önmagukat akarják bemutatni, hanem a témájukat.

A keleti történettudomány egyik üzenete: „Nem az az érdekes, hogy ki és mikor mondta, hanem hogy milyen gondolat hangzott el, amelyet a hallgatóság ( a tanítványok) tovább vittek és építettek.”

1. Az endokanabinoid rendszer és a homeosztázis kapcsolata. A blokk vezetője dr. Karácsony Ferenc, kapcsolódnak hozzá külföldi (on-line) és hazai előadók, hogy a homeosztázis szerepe minél tisztább legyen, mint az egészség és a gyógyulás meghatározó tényezője. A jobb megértés szempontjából gyakorlati mérési tapasztalatok, új módszerek is bemutatásra kerülnek.

2. Nem semmi! - Akkor mi? - Hat előadás, hogy mi hat a homeopátiában. ( Dr. Gál Adrien)

Meghökkentő gyógymód – Evidence Based. Szokatlan gondolkodás -holisztikus szemlélet. Gyors gyógyulás - integratív gyógyítás. Ez a homeopátia. Évtizedes tapasztalattal rendelkező orvosok, oktatók beszélnek előadásukban: érdekes gondolatok, figyelemfelkeltő tapasztalatok, legfrissebb klinikai és alapkutatások.

3. Ön és jogvédelem a gyógyító tevékenység során. A blokkot ketten vezetik, dr. Szőke Henrik egyetemi docens és Daróczi Zoltán, a természetgyógyászat elismert vezetője, a MIMSZ egyik alelnöke.

A blokknak az integratív gyógyászok között történt néhány jogi aktus ad aktualitást. Bemutatásra kerül a javasolt adminisztrációs módszertan, a betegekkel kapcsolatos gondolkodásmód, a jelek és tünetek értékelése, amellyel pontosíthatjuk a munkánkat, a jogi előírások, azoknak való megfelelés. Elmondjuk a jogi problémák kezelési lehetőségeit.

Az élet ad aktualitást ennek a blokknak.

4. Az integratív gyógyászat filozófiai és élettudományi szempontból.

A blokk vezetője dr. Szalkai Iván c. egyetemi docens. Egyik meghívott előadó Égely György alternatív fizikus. A blokk bemutatja az integratív gondolkodás szükségszerűségét, de egyben alkalmazásának a problémáit is. Sokan úgy gondolják, hogy az alternatív + modern = integratív. Ez a rendszer nem működik, minthogy a filozófiai, ismeretelméleti, biológiai szemléleti differencia van a két rendszer között. A két rendszer együttműködése ezen szemléleti differenciák felismerésén és megoldásán múlik. Ezek a nézőponti eltérések kerülnek bemutatásra, s egy – ma még idealisztikus, de alapjaiban egyszerű – megoldási lehetőség is.

>Mottónk>: „ Tudást adunk, nem kreditpontokat” Ne azért menj ilyen rendezvényekre, hogy pontokat vadássz, hanem az új gondolatokért. Az előadások alapját adját a MIMSZ további tudományos és szakmapolitikai tevékenységének.

Kiket várunk?

Elsősorban MIMSZ tagszervezetek tagjait, orvosokat és természetgyógyászokat, de örömmel látunk ezen a körön kívüli érdeklődőket is.

Szervező bizottság nevében:

  • Daróczi Zoltán természetgyógyász, MIMSZ alelnök
  • dr. Gál Adrien homeopata- pszichiáter, MHOE elnöke
  • dr. Szalkai Iván Ph.d., ayurveda orvos, c. egyetemi docens, MIMSZ alelnök
  • dr. habil. Szőke Henrik antropozófus orvos, tanszékvezető, MIMSZ alelnök

 

Előadások:

Homeopátiás blokk címe:

Nem semmi! - akkor mi? - Hat előadás, hogy mi hat a homeopátiában

Rövid felvezető:

Órarend:

2023.07.09.

9:00-9:40 dr. Kürti Katalin (gyermekgyógyász-homeopata orvos):  Homeopátia - Táguló horizont a gyógyításban.

9:40-10:20 dr. Borbély Katalin: Integratív gyógyászat és homeopátia az alapellátásban

10:20--11:00  dr.Sebő Zsuzsa Homeopátia a gyermekgyógyászati praxisban

11:00-11:15 Szünet  15 p

11:15--11:55  dr. Molnár Mariann gyermekorvos-homeopata : A homeopátia eszközeivel a krónikus betegségek megelőzéséért, a jobb életminőségért

11:55-12:35  dr.Sasvári Ferenc  patológus szakorvos, homeopátiás orvos: A homeopátia az Evidence Based Medicine tükrében, avagy mégis vannak hiteles, eredményes vizsgálatok?

12:35-13:15  Bóna László MA: Mit ad a homeopátia az emberiségnek? - akár él vele, akár nem

Előadások részletesen, eladókról röviden:

9:00- 9:40   dr. Kürti Katalin (gyermekorvos-homeopata ):  Homeopátia - Táguló horizont a gyógyításban.

Kezdetnek egy kis történelem, majd a homeopátiás gyógyítás alapelvei következnek.. Rámutatok a  homeopátia lehetőségeire, határaira, előnyeire. A homeopátia helyzete Európában ismertetővel zárom az előadást.”

 

Előadóról:

A magyar homeopátiás élet kimagasló személyisége, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület első és jelenleg is tiszteletbeli elnöke, az “Aurum Király - Homeopátiás mesék Kicsiknek és Nagyoknak” c. könyv szerzője. 1974-ben szerezte diplomáját a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, ahol később csecsemő- és gyermekgyógyászatból szakvizsgázott. Szakterületén a Szent János kórház koraszülött-, csecsemő- és gyermek osztályán, valamint a Szent Imre Kórház újszülött osztályán dolgozott 20 éven át. 1995. óta tart fenn sikeres homeopátiás magánrendelést. Népszerű praxisa mellett a homeopata orvosok elméleti és gyakorlati homeopátiás képzésében vezető szerepet vállalt, emellett rendszeresen tartott és tart homeopátiás előadásokat különböző fórumokon szakembereknek, homeopátiás hallgatóknak és érdeklődőknek egyaránt. Életszerű, klinikai gyöngyszemekkel és gyakorlatias tippekkel tarkított előadásai miatt az akut betegségek gyógyítása témájában az egyik legnépszerűbb előadó a magyar homeopátiás palettán.

 

9:40-10:20  dr. Borbély Katalin ( háziorvos, sürgősségi szakorvos, homeopata, funkcionális medicina)

"Az empíria, az orvosok tapasztalata az évszázadok alatt bevált gyógyítói szemléletek és ezek naprakész EBM magyarázata lassan de biztosan közelit egymáshoz. A krónikus betegségek számának aggasztó növekedése már nem engedi meg, hogy ne lépjünk ki a konfekció gyógyászatból, ahol ugyanazzal a kezeléssel célzunk betegségeket. Elértünk oda, hogy a betegség kezelése helyett a beteg személyt gyógyítjuk. Elismert tudományos centrumok kutatják világszerte a betegségek okait és keresik a hosszútávú gyógyulás, gyógyítás módszereit, melyek képesek figyelembe venni az egyedi emberi különbségeket is. A Funkcionális Medicina, az Életmódorvoslás orvosainak tábora világszerte egyre nő, mert kezelések helyett mi orvosok gyógyítani akarunk. Erről, az utóbbi 20 évben meginduló és egyre  táguló paradigmaváltási folyamatról fogok beszélni dr Semmelweis Ignác szülőföldjén."

Előadóról:

Dr. Borbély Katalin háziorvos, homeopata, a funkcionális orvoslás képviselője. Számos országban élt és dolgozott az elmúlt évtizedekben, köztük Dániában, Indiában, Nepálban, Hollandiában. Meghatározó éveket töltött el Angliában, ahol 7 éven át vezette az Angol Homeopátiás Egyesület Norwich-i klinikáját és 6 éven át dolgozott a Londoni Royal Hospital of Integrative Medicine homeopátiás részlegén.

10:20--11:00  dr.Sebő Zsuzsa( gyermekorvos- homeopata) Homeopátia a gyermekgyógyászati praxisban

6 éves korom óta készültem gyermekorvosnak. Egész életemben a gyerekek egészségét próbáltam szolgálni. Hogyne ragadtam volna meg a homeopátiás gyógyítás lehetőségét, amivel hatékonyan és káros hatásoktól mentesen tudok segíteni. Előadásomban felvillantok néhány olyan gyermekgyógyászati esetet, ahol a homeopátiás kezelés hasznosabbnak bizonyult a hagyományos lehetőségeknél. Röviden ismertetem, milyen eredményeket értem el, a homeopátiás gyógyszerek használatával (az antibiotikum mellőzésével) a gyermekkori középfülgyulladások kezelésében.”

 

Előadóról:

Sebő Zsuzsa: „A Semmelweis Orvostudományi Egyetem elvégzése után, kis kerülővel, a Heim Pál Gyermekkórházban kezdtem dolgozni, ahonnan friss szakvizsgával Pomázra kerültem körzetigyermekorvosnak és itt dolgoztam évtizedeken át. A homeopátiához a kíváncsiság vezetett, de nagyon hamar megláttam a szépségét és a gyermek praxisban korán elkezdtem alkalmazni a konvencionális kezelések mellett. Munkám során számos sikerélményt könyvelhetek el a homeopátiának. Magyar, francia és nemzetközi diplomát szereztem homeopátiából, de a mai napig is folyamatosan tanulom, még akkor is, ha több szervezet homeopátiás oktatója vagyok már. Több könyv megálmodója, társszerzője és szerkesztője vagyok, mint a Homeopátia Kézikönyve, Kismamák Nagykönyve, Homeopátia Dióhéjban, Homeopátia Nőknek. Egyéb tevékenységeim közül csak néhány. 21 éven át dolgoztam részállásban mentőorvosként. Több honlap orvos válaszol rovatát vezetem és persze részállásban nagymamaként is működöm, hiszen kilenc unokám van. Hiszem, hogy aki megismeri, alkalmazni kezdi a homeopátiát annak kitágul a horizontja, megtapasztal egy új gyógyítási lehetőséget. Ezt hirdetem és ezért vállalok előadásokat, szerepléseket a médiában és írok cikkeket.”

11:00-11:15 Szünet  15 p

11:15--11:55  dr. Molnár Mariann (gyermekorvos-homeopata ): A homeopátia eszközeivel a krónikus betegségek megelőzéséért, a jobb életminőségért

Napjainkban, amikor vészesen emelkedik a krónikus betegségek száma, megszületett az első generáció, akik rövidebb és rosszabb minőségű életre számíthatnak, mint szüleik, amikor az antibiotikumokra rezisztens fertőzések tömegessé váltak, a valódi prevenció, a rövid- és hosszútávú mellékhatásoktól mentes gyógymódok szerepe megnőtt.

Ha ezt a módszert az akadémikus orvoslásban és a komplementer medicinában egyaránt jól képzett orvosok alkalmazzák, akkor egy demokratikus, kölcsönös őszinteségre épülő orvos-beteg kapcsolat mellett csökkenthető (lenne) az antibiotikum-fogyasztás, a szteroidok alkalmazása, a kórházba kerülés, illetve az ott tartózkodás ideje, növelhető a betegek biztonsága, mivel nem kuruzslók és celebek – esetenként életveszélyes - javaslatait fogják követni.

Előadásomban fotókkal is dokumentáltan mutatom be néhány akut és krónikus beteg történetét, hosszú távú esetkövetését, ahol a szervezet a bőrön mutatott tüneteket és homeopátiás gyógyszerekkel, vagy az akadémikus orvoslás szerinti kezelést homeopátiával kiegészítve mellékhatások nélkül tudtam tartós eredményt elérni.”

Előadóról:

1955-ben születtem Budapesten, 1979-ben végeztem „summa cum laude” a SOTE-n, 1983-ban szereztem csecsemő-gyermekgyógyász szakképesítést. A komplementer medicina sok ágába belekóstoltam. Első homeopátiás tanfolyamomon 1988-ban, még az utolsó magyarországi tiltás idején vettem részt. Azóta is tanulom folyamatosan ezt a csodás gyógymódot. Rengeteg itthoni és külföldi tanfolyamnak és kongresszusnak voltam és vagyok lelkes hallgatója, szereztem orosz, angol, magyar és Eu-s homeopátiás diplomát. Voltam a MHOE vezetőségi tagja, magyar nyelvű oktatásainak szervezője és sok tanfolyamának oktatója. Sok előadást tartottam és tartok napjainkban is orvosoknak, gyógyszerészeknek és homeopátia iránt érdeklődő „laikusoknak”. 5 éve tagja vagyok a Debreceni Egyetemen az Integratív Medicina kurzus oktató-csapatának.”

11:55-12:35  dr. Sasvári Ferenc ( homeopata orvos, patológus szakorvos): A homeopátia az Evidence Based Medicine tükrében, avagy mégis vannak hiteles, eredményes vizsgálatok?

A homeopátiát gyakran éri az a kritika, hogy a gyógymód nem evidence based, illetve, hogy eredményei kizárólag a placebo hatásnak köszönhetőek és nincsenek bizonyítékok a hatásosságára. Ez tényleg így lenne? Ezekre, és sok más, a médiában és szakmai körökben felvetett kérdésre válaszol az előadás, kizárólag a homeopátia területén született tudományos bizonyítékokkal érvelve.

Összefoglalót ad az alapkutatásoktól a metaanalízisekig, egy-egy példával bizonyítva a biológiai hatást, a hatásosságot és a homeopátia eredményeit a való élet gyakorlatában.

 

Szóba kerülnek a depressziós állapotok, nőgyógyászati kórképek randomizált, placebo kontrollos vizsgálatai és az eddigi legátfogóbb, 8500 betegen 800 orvos bevonásával végzett francia epidemiológiai vizsgálat is.

 Előadóról:

1991-ben végzett a SOTE, Általános Orvosi Karán. Több éven át a Szent Rókus Kórház patológiai osztályán dolgozott. Jelenleg az OKPI - ban és a Törökbálinti Kórházban dolgozik patológusként. 1994. óta rendszeres homeopátiás képzéseken vett részt, licence vizsgát tett és a nemzetközi homeopátiás diplomát is megszerezte. Főként klasszikus homeopátiával gyógyít, de sokszor alkalmazza a Schüssler-sókat is. 2008-tól kezdve a NES-terápiát is beillesztette a kezelésekbe. Rendszeresen oktat és tart előadásokat homeopátiáról, NES terápiáról és más kapcsolódó területekről.

12:35-13:15  Bóna László MA: Mit ad a homeopátia az emberiségnek? - akár él vele, akár nem

Záró előadásként áttekinthető, egyszerű pontokba foglalva összefoglalom azokat az egyediségeket, melyeket a homeopátia adott a gyógyítás számára és az emberiség javára. Sorra veszem azokat a specifikumokat, melyek csakis a homeopátiára jellemzőek, a homeopátia felfedezései, vívmányai és eredményei. Majd ugyanezen pontokon végig haladva bemutatom, hogy éppen ezek a specifikumok azok, melyek a homeopata gyógyítókat a homeopátia tanulásához és praxisához vezetik, és szintén ezek keltik fel azokat a szükségleteket, melyek a betegeket inspirálják arra, hogy a homeopátia útján keressék a gyógyulást.”

Az előadóról:

Bóna László - író, tanár, a Homeopátiás Gyógyművészeti Társaság elnöke és a Centre for Homeopathic Education Budapest Magániskola egyik megalapítója.

 

Beharangozó - Meghívó

A MIMSZ 3. és a MAOT 36. kongresszusa

2022. október 15.

Kőbányai Kulturális Központ

(A képre kattintva megnyílik letölthető .pdf formátumban)

Kongresszus bővebben

Facebook